mandag 6. mai 2013

Reinsdyrgryte

Vi laget endel poser med grytebiter da vi parterte reinsdyret. Grytebiter tiner fortere, og gryte er nok en rett som "lager seg selv" mens man er ute på søndagstur.

Dette brukte vi:

Ca 1 kg grytekjøtt av reinsdyret
2-3 dl rødvin
2-3 dl reinsdyrkraft
6 ss Rørossmør 
2 ss blått jyttemel
2 løk
10 aromasopp
2 never grovknuste, tørkede kantareller
1 beger Rørosrømme
Krydder (salt, pepper, timian, knuste einebær)

Mariner kjøttet over natten i rødvinen.
Tørk grundig og brun det i smør.
Stek løken og aromasopp.
Smelt så mer smør i en gryte.( Når jeg skal varmebehandle smør, bruker jeg Rørossmør, ellers bruker jeg helst upastirusert smør fra f.eks Vivre gård eller Tidsporten)
Ha oppi melet og la det surre i noen minutter.
Spe med marinaden(rødvinen) og kraften. Har man ikke kraft så fungerer det også med vann+gelantin og sannsynligvis også med buljong.
Når man har fått en fin tykk saus, kan man ha opp i kjøttet. La det stå på ca 150 grader i ovnen eller på svak varme på platen i 4-6 timer. Når man kommer hjem fra tur hiver man oppi løk,sopp og krydder og  alt sammen får godgjøre seg mens man gjør ferdig tilbehør, unger, dekker bord osv osv...


















Vi serverte med bønner, tyttebær og potetmos i dag.
På denne måten blir kjøttet veldig mørt og barnevennlig/tyggevennlig!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar